25.02.2021

Betonin lisäaineilla turvaat betonirakenteiden vesitiiviyden läpi rakennuksen elinkaaren

Maan alle jääviä betonirakenteita, olivat ne sitten rakennusten perustuksia tai infrarakenteita, on lähes mahdotonta tai hyvin hankalaa korjata jälkikäteen. Rakenteiden elinkaari pitää siis varmistaa jo suunnitteluvaiheessa. Betonin lisäaineet antavat ylimääräisen vakuuden sille, että vedenalaiset tai maaperän kosteuden kanssa kosketuksissa olevat betonirakenteet kestävät kosteusrasituksen koko elinkaarensa ajan.

Suomessa on vankka betonialan osaaminen, ja materiaalit ovat laadukkaita ja kestäviä. Fyysinen vesieriste betonin pinnassa ei kuitenkaan ole ikuinen. Bitumimatto tai eristekalvo altistuu mekaaniselle rasitukselle, vanhenee, kovettuu, kuivuu tai hapertuu. Jo rakennusvaiheessa eriste voi mennä rikki kaivinkoneen kauhan tai kiven raapaisusta.

Vaikka rakenteet valettaisiin huolella, betoniin voi silti tulla halkeamia. Monissa kohteissa käytetään vesitiivistä betonia, jossa on tarpeeksi hienoainetta ja jonka kutistuma pidetään pienenä. Myös vesitiiviistä betonista valettuun rakenteeseen kosteus pääsee hiipimään halkeamista.

”Lisäaineilla vedenkestäväksi tehty betoni pysyy kuivana silloinkin, kun fyysinen eriste rikkoutuu tai betoniin tulee halkeamia.” – Sami Soininen, Suomen TPP

Betonin lisäaineet tuovat mielenrauhaa, kun suunnittelijat ja rakennuttajat voivat luottaa betonirakenteiden kestävän läpi rakennuksen suunnitellun elinkaaren vahvoina ja terveinä.

 

Kristallisoiva lisäaine paikkaa halkeamat betonissa ja torjuu veden tunkeutumista rakenteeseen

Kristallisoiva lisäaine reagoi betonissa ja vedessä olevan vapaan kalsiumin kanssa ja muodostaa betonin kapillaarihuokosiin liukenemattomia kiteitä, jotka estävät veden kulkua betonissa. Jokaisen uuden kosteusrasituksen myötä muodostuu enemmän kiteitä, jotka työntävät vettä pois rakenteesta. Näin syntyy rakenteen koko elinkaaren kestävä vesitiiviys.

Ilma ja vesihöyry pääsevät liikkumaan, joten rakenne on hengittävä. Rakenne ei kuitenkaan kuljeta nestemuotoista vettä, joka käynnistäisi teräksen korroosion. Siten betonin raudoitus on suojassa ruostumiselta.

Kristallisoiva lisäaine lisätään betoniin jo sekoituksen yhteydessä, joten se muodostuu kiinteäksi osaksi betonia. Se ei voi revetä, puhjeta tai menettää ominaisuuksiaan, kuten erilliset asennettavat tiivisteet. Kristallisoivalla lisäaineella on myös kyky korjata betoniin syntyviä halkeamia.

Tutustu CWS Admixin käyttökohteisiin ja lataa esite.

 

Betonin pintaan ruiskutettava nestemäinen tiivistysaine tekee pinnasta kovan ja vesitiiviin

Nestemäistä betonin pintaan ruiskutettavaa lisäainetta voi käyttää niin vanhan kuin uuden betonipinnan vahvistamiseen ja vedenpitäväksi tiivistämiseen. Se tunkeutuu betonin pintaan 15–20 millimetrin syvyyteen ja muodostaa betonin sidemassaan kovan, geelimäisen suojaavan ja vedenpitävän kalvon. Aine myös sulkee betoniin mahdollisesti muodostuvat hiushalkeamat.

Liukenemattomalla geelimäisellä aineella suojattu betonipinta kestää mekaanista rasitusta ja tärinää, hylkii likaa ja on helppohoitoinen. CWS100TM-suoja-aine kovettaa betonin yhtä kovaksi kuin graniitti. Se sopiikin erityisen hyvin esimerkiksi satamiin, siltoihin ja pysäköintialueille, jotka altistuvat kovalle kulutukselle kuten jyräämiselle, hankaukselle tai raskaille kuormille.

CWS100TM on erittäin nopea levittää. Yksi työntekijä voi käsitellä päivässä jopa 6 000 neliömetrin laajuisen alueen. Hankkeiden kesto lyhenee merkittävästi ja aikataulut pitävät, jolloin urakoitsija säästyy viivästyksen aiheuttamilta sopimussakoilta.

Tutustu CWS100™-tiivisteen käyttökohteisiin ja lataa esite.

 

Vinkit suunnittelijalle – huolella valittu lisäaine vakuuttaa myös työmaan

  1. Tutustu tuotteen testituloksiin perusteellisesti. Valmistajan testituloksista näet ja pystyt tarvittaessa osoittamaan myös työmaalle, että tuote todella sopii suunniteltuun käyttötarkoitukseensa ja estää riittävästi veden tunkeumaa.
  2. Valitse helposti annosteltava tuote. Mitä mutkikkaampia laskelmia lisäaineen annostelu vaatii, sitä suurempi on inhimillisen virheen riski. Suomen TPP:n myymä CWS Admix ‑lisäaine toimitetaan aina 800 gramman pusseissa, joita lisätään yksi jokaista betonikuutiota kohti. Annostelu on helppoa eikä hukkaa synny. Ainetta tarvitaan vähemmän kuin monia muita vastaavia aineita, joten rakenteeseen muodostuu vähemmän lisäpainoa.
  3. Varmista, ettei tuote hidasta työtä työmaalla. CWS Admix ‑lisäaine ei juurikaan vaikuta betonimassan työstettävyyteen tai sitoutumisaikaan. Työmaalla ei tarvitse odottaa betonin lujittumista normaalia kauempaa, mikä säästää kallista työmaa-aikaa.

 

Lue lisää betonin lisäaineista ja tutustu CWS-tuotteisiin.

 


Suomen TPP on osa Masino Groupia. Masino Group on yritysryhmä, joka tarjoaa voimansiirtoratkaisuja, hydrauliikkaa ja suodatustekniikkaa, putkistotuotteita, kiinnitystekniikkaa, hitsaustekniikkaa, juotostekniikkaa, kallionlujitustuotteita, betonikuituja sekä LVI-tarvikkeita. Liikevaihtomme on noin 60 M€ ja henkilöstön määrä 150. Toimipisteemme sijaitsevat Vantaalla (2), Ylöjärvellä, Tampereella ja Turussa.