Masinon historia

Perheyrittäjyyttä jo 60 vuoden ajan

Masino Group on suomalainen perheyritys, jonka Oiva Pietarinen perusti vuonna 1958 maahantuomaan ulkomaisia moottoreita. Tänä päivänä Masino Group on teknistä kauppaa harjoittava, suomalaista teollisuutta ja tuotantoa palveleva yritysryhmä, jonka monet tuotteet ovat toimialojensa markkinajohtajia.

 

Oiva Pietarinen syntyi Pohjois-Savossa, Pielavedellä. Hänen vanhempansa olivat kansakoulun opettajia eikä mikään perhetaustassa viitannut yrittäjyyteen. Oivan vanhemmille oli tärkeää kouluttaa lapsensa ja Oiva muuttikin kotoaan jo varhain, 11-vuotiaana, Kuopioon käydäkseen oppikoulun. Kuopiosta hän jatkoi opiskelemaan Helsinkiin valmistuen Teknillisestä Korkeakoulusta konerakennusinsinööriksi.

Oivalla on aina ollut intohimo ja luontainen kiinnostus mekaanisiin koneisiin, jo lapsuudesta asti. Teknisen alan yrityksen perustaminen oli hänelle siis itsestään selvä ja luonteva päätös.

Yritystaipaleen ja kasvun alkumetrit

Masino sai alkunsa tarpeesta löytää pieni ulkomainen moottori puutarhatyökonetta varten. Oiva Pietarinen kertoo, että yrittäminen oli huomattavasti kivikkoisempaa Masinon alkuaikoina kuin tänä päivänä. Vaikka 50-luvun lopussa sotien aikainen säännöstelytalous oli jo taakse jäänyttä aikaa, yleinen taloudellinen tilanne lakkoineen ja korkeine inflaatioineen teki yrittäjän elämästä hankalaa. Oivan päättäväisyys, tahto onnistua ja riskinotto yhdessä kovan työn ohella lopulta kannattivat ja saivat Masinon aikanaan menestymään.

Masinon alkuaikojen ensimmäinen päämies oli saksalainen Ilo Werke, jonka Ilo-moottoreita myytiin runsaasti etenkin pumppukäyttöihin muun muassa palokunnille. Yksi alkuaikojen merkittävimmistä etapeista oli Voith-edustuksen saaminen 1960-luvulla.

Masinon ensimmäinen toimipiste sijaitsi Helsingissä Hietalahdenkadulla. Tämän jälkeen Masino vaihtoi toimipaikkaa useamman kerran Helsingin sisällä, kunnes vuonna 1978 Masino muutti Tikkurilaan Vantaalle. Tällöin toimistot, korjaamo ja varasto olivat ensi kertaa saman katon alla. Ensimmäiset omat toimitilat Masino sai vuonna 1983 Vantaan Petikosta.

Oiva Pietarisen haastattelu (video) >

Toinen sukupolvi tuli taloon

Oiva Pietarisen poika Jarmo Pietarinen tuli Masinoon nestekytkimien myyjäksi vuonna 1983. Myöhemmin Jarmo nimitettiin Masinon talousjohtajaksi ja hän sai vastuulleen koko taloushallinnon. Samalla Jarmo vastasi myös aggregaatti-osastosta, joka silloin oli merkittävä osa Masinoa. Vuonna 1988 koko Masinon omistus siirtyi tehdyllä kaupalla Jarmon nimiin ja hänestä tuli 32-vuotiaana Masinon toimitusjohtaja. Jarmolla oli nuoruuden intoa ja rohkeutta ottaa vaativa työtehtävä vastaan.

Jarmo Pietarisen tavoitteena oli Masinon uudistaminen ja modernisoiminen sekä yrityksen kasvattaminen.

Masinon Petikon tilat alkoivat jäädä pieneksi laajennuksista huolimatta, vuonna 2000 Masino ostikin tontin Tuupakasta, Kehä III varrelta. Mittava rakennusprojekti saatiin päätökseen vuonna 2002.  Henkilöstön tarpeet otettiin huomioon alusta lähtien, toimitalosta löytyykin muun muassa henkilöstöruokala, kuntosali ja saunoin varustetut pukuhuoneet sekä edustussauna.

Masino on ylpeästi perheyhtiö

Vuonna 2015 Masino sai uuden hallituksen, jossa on ensimmäistä kertaa mukana kaksi perheen ulkopuolista jäsentä: Heikki Ala-Ilkka ja Topi Saarenhovi.

Kolmas sukupolvenvaihdos on jo käynnistynyt. Jarmo Pietarisen lapset Suvi, Mikko ja Anni ovat vahvasti mukana yrityksen johdossa hallituspaikkojensa kautta.


Mikko, Anni ja Suvi Pietarinen Masinon 60-vuotisjuhlassa kesäkuussa 2018.

– Taaksepäin katsoessa parasta on ollut se, että Masino on kehittynyt ja kasvanut sopivalla vauhdilla. Meillä on ammattitaitoinen, itsenäisesti työskentelevä henkilöstö, jolle voi luottavaisin mielin antaa paljon vastuuta, Jarmo Pietarinen toteaa. On hienoa, että kukin lapsistani haluaa olla mukana Masinon toiminnassa ja näin perheyritys saa jatkoa.

Tänä päivänä Masino toimii neljällä paikkakunnalla: toimitiloja on Vantaan päätoimipaikan lisäksi Masino Industryn tuotanto- ja toimistotilat Ylöjärvellä, Sejon, Weldingin ja Hydrauliikka & Voimansiirron käytössä olevat myymälä-, varasto- ja huoltotilat Turussa sekä Sejon myymälä Tampereella.

Katso Masino Groupin yritysvideo

Masinon tärkeimmät vuodet aikajanalla