30.05.2017

Masinon perustaja Oiva Pietarinen 90 vuotta

Masino-yhtiöiden perustaja Oiva Pietarinen täyttää tänään 30.5.2017 90 vuotta.

Oiva Pietarinen syntyi Pohjois-Savossa, Pielavedellä. Hänen vanhempansa olivat kansakoulun opettajia, eikä mikään perhetaustassa viitannut yrittäjyyteen. Oivan vanhemmat kannustivat lapsiaan opiskeluun ja koulutukseen, joihin heillä itsellään ei ollut ollut aikoinaan mahdollisuutta siinä määrin kuin olisivat tahtoneet. Oiva muuttikin kotoaan jo varhain 11-vuotiaana Kuopioon käydäkseen oppikoulun. Kuopiosta hän jatkoi opiskelujaan Helsingissä Teknillisessä Korkeakoulussa.

Oivan valmistuttua koneinsinööriksi vuonna 1952 työmahdollisuudet olivat lähes olemattomat. Opintojen jälkeen Oiva työskentelikin esimerkiksi metallurgina, teknisten tuotteiden myyjänä ja Helsingin olympialaisten aikaan jopa urheilijoiden autonkuljettajana.

Oivan rohkea ja riskejä karttamaton luonne johtivat lopulta oman yrityksen perustamiseen vuonna 1958. Tällöin Oiva oli 31-vuotias. Masino sai alkunsa tarpeesta löytää pieni ulkomainen moottori puutarhatyökonetta varten. Masinon alkuaikojen ensimmäinen päämies oli saksalainen Ilo Werke, jonka Ilo-moottoreita myytiin runsaasti etenkin pumppukäyttöihin muun muassa palokunnille. Yksi Masinon historian merkittävimmistä merkkipaaluista oli Voith-edustuksen saaminen 1960-luvulla, mikä vakiinnutti Masinon toiminnan.

Kuten monet aloittelevat yritykset, myös Masino kohtasi monia haasteita hakiessaan kasvua. Oivan päättäväisyys ja usko yrityksen menestymiseen kuitenkin kannattivat.

Vuonna 1983 Oiva Pietarisen poika, Jarmo Pietarinen, tuli Masinoon töihin ja hänet nimitettiin toimitusjohtajaksi viisi vuotta myöhemmin vuonna 1988. Tällöin myös omistus siirtyi seuraavalle sukupolvelle.

Tänä päivänä Masino-konserniin kuuluu emoyhtiö Masino Group Oy ja kuusi liiketoimintatytäryhtiötä. Konsernissa työskentelee noin 130 henkilöä ja sen liikevaihto on noin 40 miljoonaa euroa. Masino myy teknisiä tuotteita, ja sillä on omaa tuotantoa ja loppukokoonpanoa. Lisäksi osa tuotteista valmistetaan sopimusvalmistajilla. Masinon pääasialliset asiakasryhmät ovat teollisuus ja rakentaminen. Konsernin toimipisteet sijaitsevat Vantaalla, Turussa, Ylöjärvellä ja Tampereella.

Oman aktiivisen työssäoloaikansa jälkeenkin Oiva Pietarinen on aina seurannut Masinon kasvua ja kehittymistä lähietäisyydeltä.

Tänään Oiva juhlii syntymäpäiviään pienessä perhepiirissä.
Masinon henkilökunta onnittelee lämpimästi Oivaa hänen 90 v. merkkipäivänään.